Електронният търг за лекарства е окончателно прекратен, става ясно от

...
 Електронният търг за лекарства е окончателно прекратен, става ясно от
Коментари Харесай

Електронният търг за лекарства е окончателно прекратен

 Електронният търг за медикаменти е дефинитивно преустановен, излиза наяве от известие на уеб страницата на здравното министерство.   Обявлението за прекратяването на публичната поръчка за подписване на рамкови съглашения от Централния орган за покупки в бранш „ Здравеопазване “ (ЦОПСЗ) посредством е-система за пазаруване на медикаменти за потребностите на лечебните заведения е оповестено от Министерството на здравеопазването преди седмица след решението на Върховния административен съд (ВАС), с което е-търгът е анулиран.   С решение от 25 април Върховен административен съд удостоверява мнението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която анулира е-търга при започване на февруари тази година.   
Идеята на е-търга беше болниците да купуват медикаменти посредством електронна платформа, като по този начин на конкурентен принцип се намаляват цените. Тя беше стартирана отбившия здравен министър Петър Москов с обявяване на о бществена поръчка  през 2016 година, но в началото на 2017 г. беше  спряна поради обжалване  пред КЗК от търговец на едро.

По времето на идващия здравен министър проф. Николай Петров търгът беше подновен , само че с по-малко позиции, като те включваха единствено онкологични лекарства. Мотивът за редукцията беше, че разходът за онколекарства постоянно расте и сходен метод на пазаруването им от страна на лечебните заведения ще намали разходите. Тази обществена поръчка също беше обжалвана  пред Комисията за отбрана на конкуренцията от различен дистрибутор и е-търгът за лекарства бе спрян за втори път.

По-късно Комисия за защита на конкуренцията анулира електронният търг, само че решението не беше окончателно, тъй като след него страните могат да апелират пред Върховния административен съд.

На 25 април Върховен административен съд излезе с решение, което дефинитивно стопира опцията за пазаруване на медикаменти от лечебните заведения посредством е-платформа.
По публикацията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР